Ta vara på livet

Bloggar om hur livet ändrar sig då man beslutar att skilja sig

Efterverkningar

Publicerad 2012-04-20 09:18:43 i Allmänt




Jag hade tur. Någon såg och någon slog larm. Att allt inte var som det skulle i den lilla familjen.

Kanske var det alla dessa turer in och ut på socialens kontor då pengarna aldrig tycktes räcka. Kanske var det min äldre brors oförmåga att platsa i den vanliga grundskolan. Kanske var det förskolan som faktiskt agerade och berättade om det de sett och hört. Jag vet inte. Har aldrig fått veta.

Men någon såg och någon agerade.

Strax efter min 7-årsdag och min brors 10- årsdag togs det beslut om fosterhemsplacering.

Många turer fram och tillbaka blev det innan allt blev klart. Vi blev inte tvångstagna från våran mamma utan kunde med en kraftig insats av övertalning flyttas med hennes samtycke.

Jag hade tur.

Jag hade inte en mamma som utövade psykisk misshandel eller slog mig. Ja visst hon slog min bror då orden och orken, förståndet inte räckte till. Vad hans men är av detta vet jag inte. Men mig slog hon aldrig. Vad jag minns.

Men jag hade en mamma som inte klarade av att vara mamma. Att vara den vuxna i familjen. Som inte klarade av alla de bitar som ingår i det som heter föräldraskap.

Vi blev flyttade.

Det som nu har fått mig att än en gång fundera på vad som hände och hur det hände är de Barnrättsföreläsningar jag nyligen varit på.

Vart fick jag säga hur jag mådde? När fick jag frågan om vad jag tyckte och hur jag hade det?

Javisst. Efter att beslutet redan var taget ja. Då fick vi sitta på den hårda stolen med kliande tyg på det kala socialkontoret. Då fick vi ha det årliga samtalet om hur vi tyckte att det var att bo i fosterhemmet.

Men då var jag redan tonåring.

Åren där emellan då. När allt hände. Innan, under och efter separationen från våran mamma. När frågade någon mig hur jag mådde?

I vuxen ålder har jag på eget bevåg sökt hjälp för att prata om min barndom. Om allt som hänt på vägen mot vuxenlivet.

Tänk om jag som 7-8-åring hade fått prata. Kanske hade jag då idag haft fler trevliga och glada minnen av min barndom. Istället för det svarta hål som nu finns i mitt minne.

Som röken från en slocknande cigarett

Publicerad 2012-04-20 00:19:59 i Allmänt



Jag växte upp med en mamma som inte var som andra mammor.

De första åtta åren i mitt liv var hon där med mig, varje dag. Men de första åtta åren i mitt liv är som ett stort svart hål i mitt minne. Ett svart hål med några små svaga minnesbilder. Minnesbilder som jag knappt vet om de ens är minnen eller något som hände någon annan.

Minnet av hennes hårda händer i mitt hår då hon tvättade det i det grön badkaret i badrummet med de flagande tapeterna. Eller hennes ständiga rökande vid köksbordet. Minnen av de hårda ord som kom ur hennes mun då min pappa var hos oss på ett av sina fåtaliga besök.

Jag minns min brors klagan då hon slog honom med mattpiskaren då han olovandes tagit bullar ur frysen.
Minns att vi klädde oss själva, la oss själva och vaknade av oss själva.

Minns inte hennes närvaro alls. Många gånger har jag tvivlat på mitt minne då det inte finns. Visst fanns hon där, men varför minns jag henne inte?

Jag växte upp med en mamma som inte var som andra mammor. Men hon var den enda mamman jag visst om.  Hon var inte egoistisk medvetet, hon struntade inte i att ge oss mat på grund av lathet eller elakhet. Utan för att hon inte förstod att vi var hungriga. Men jag minns inte att jag var hungrig, för hunger var något jag var van vid att känna. I min värld var det en normalitet. Och det som var normalt kommer man inte ihåg. Endast det som särskiljer sig från det man är van vid minns man.

Hon föddes i 1950-talets Norrland. Så högt upp som man bara kan komma. I en familj som präglades av den starka tron till vår herre, Gud fader.

Hon som var yngst av en syskonskara på 14 barn blev tidigt extra omhuldad av den starka modern. Min mamma var alltid lite annorlunda, inte som andra.

När jag kom till världen på 1970-talet hade hon ändå lyckats göra sig någorlunda fri från faderns stora inflytande och moderns omhuldande försorger. Flyttat söderut och träffat en man. Min far.

Jag då. Jag var yngst av tre barn. Min mors barn. Av min fars barn var jag yngst av sex.

Den enda dottern till min mamma. Ett snällt och tyst barn. Jag lärde mig tidigt att inte göra för mycket väsen av mig. Att ta ansvar. Vara den duktiga. Jag delade den rollen med min äldsta bror. Men han blev tidigt bortförd från denna roll då den i allt för hög grad ställde honom som familjens överhuvud istället för att få vara den lille pojke han var.

Så jag blev lämnad att ta det ansvaret. För min mamma och min bror.

I den tidens Örebro kunde små barn springa fritt i bostadsområdena. Vi kunde det men vi borde inte göra det.

Många var de som lade märker till barfotabarnen som sprang där i centrum. Många såg men ingen sa något.

Vi hade hela området som vår lekplats. Sprang det fortaste vi kunde förbi fyllekullen, som den så fint kallades. Där skålade männen i explorer och skrattade högt åt sitt eget elände.

Lekte med våra dockor i de gångtunnlar som ledde ut från vår värld. Dit där vi aldrig vistades.

Genom statens försorg kom till oss en kvinna en gång var fjortonde dag. En lyckans dag. En dag då maten stod varm och väldoftande på borden. Då den rena lukten av nystädad lägenhet slog emot en då man hoppade upp för trapporna. En dag då en vuxen tog ansvaret ifrån en.

Bland mina minnen finns ett stort svart hål. Ett hål som borde vara fyllt av framviskade godnattvisor, kärleksfulla smekningar och kloka ord att ta lärdom av inför det som komma skall i det liv vi lever i.

Jag saknar den mamma jag aldrig hade och jag saknar den mamma jag faktiskt hade.

Att som barn växa upp under vanvård och missförhållanden gör att hjärnan väljer bort att lagra onödig information. Barnets hjärna jobbar för fullt bara med att få den att överleva. Att då spara på minnen som vilken färg man hade på gardinerna eller vad dagisfröken hette är helt onödigt. Hjärnan behövs till desto viktigare saker.

Men jag sörjer på att inte jag som andra minns de roliga sakerna i min uppväxt. Min första skoldag. Min favoritleksak. Eller känslan man får då man kan cykla själv första gången.

Ett stort svart hål som jag desperat vill fylla.

Så vad blev det då av mig? Ett maskrosbarn eller en vilsen själ?

 Jag skriver inte det här för att väcka sympati, få medkänsla och tårade ögon. Jag skriver det här för att väcka debatt, tankar och funderingar. Hos mig själv och kanske hos dig som läser. Jag skriver för att själv försöka hitta en förklaring. För att minnas.

Barnrättsdagarna

Publicerad 2012-04-19 16:34:13 i Allmänt



Barns rätt till delaktighet!

Två dagar av påminnelse om barnens rätt och vår skyldighet att göra barnen delaktiga i deras egna liv och vad som sker runt dem.

Barns rätt till att växa upp i trygga förhållanden utan våld och övergrepp. Barns rätt till att själva vara med och påverka.

Nio olika föreläsare som alla pratade om att lyssna på barnen!

Hur ofta gör vi det egentligen? Hur ofta frågar vi barnen vad de själva vill, önskar och behöver? Hur ofta frågar vi barnen hur de mår?

Hur ofta lyssnar vi på barnen istället för att prata "över" deras huvud? Fattar beslut baserade på antaganden och våra egna tolkningar?

Föreläsningar som i alla fall satte igång mina tankar och funderingar.

Lyssna på barnen för de är de bästa experterna på sig själva!

Naket

Publicerad 2012-04-15 16:08:26 i Allmänt



Pratade om ett fenomen häromdagen. Det där att det blir så fruktansvärt genant när man tittar på en film med föräldrarna eller svärföräldrarna och det blir lite naket. Det kanske hånglas eller till och med utövas sexuella aktiviteter. Det kan räcka med ett romantiskt ögonblick för att man ska rodna och vilja sjunka genom jorden.

Säg vad beror det på? Man är ju ändå vuxen och alla vet vad som händer. Alla som är närvarande har säkert också gjort det där som de gör på tv:n. Det är ju inte ens på riktigt!

Alla stirrar koncentrat på tv:rutan och gör allt för att inte möta de andra närvarandes blickar. Någon kanske säger något skämtsamt, någon annan bara måste gå på toaletten just då.

Men alla blir lika besvärade.

Något som kan vara minst lika genant är när det blir lite föör avancerat, tex. scenen i filmen Adam och Eva, då Björn Kjellmans karaktär och hans bästa vän jobbar stenhårt på att få till det sexuellt. Den filmen tittade jag på med min äldsta son då han var i tioårsåldern!

Herregud, visste inte vart jag skulle ta vägen. Om jag skulle snabbspola filmen eller helt enkelt stänga av. Jag hade ju nätt och jämt haft samtalet om hur barn blir till med honom.

Men det gick nog rätt obemärkt förbi, tror jag.....

Var nog värst för mig iallafall.

C3H5(NO3)3

Publicerad 2012-04-09 13:04:00 i Allmänt

Kan bara inte låta bli.

Går inte.

Är beroende av din doft,

av sättet du rör dig.

Kan inte hejda mig.

Det är något magiskt.

Om jag kunde skulle

jag sluka dig.

Ha dig inombords.

Men så länge nöjer jag mig

med att ha dig omkring mig.





Tystnaden säger mer än tusen ord

Publicerad 2012-04-04 21:57:44 i Allmänt





Tystnaden brer ut sig som en tjock grå sörja. Täcker allt som är ljust. Tar över.

Osäkerhet för den med sig. Oro för att allt är ändrat. Oåterkalleligt.

Ställer mig frågan: "varför?" Men tystnaden ger inga svar. Kanske var det det här jag ville.
Ett avslut på något som gick mot slutet hela tiden.

Men när det så kommer så önskar man att det aldrig börjat.

Så har då det som aldrig börjat slutat? Är det det som tystnaden säger mig?


En annan dag då jag har blivit hård och kall ska jag förakta det som gavs. Då ska jag ångra allt.

Men fram till dess så sörjer jag det som aldrig blev.

I denna stund ska jag hämta kraft

Publicerad 2012-04-03 18:05:30 i Allmänt





Somliga dagar är bättre än andra. Som den här dagen till exempel. Har haft en riktig hemmadag. Suttit med ett marsvin i knät i solen och myst. Tvättat lite, diskat lite, plockat lite...men bara för att det har varit skönt inte för att jag måste.

Har slutat ha måsten, mycket bättre så. Spelat Laleh i bakgrunden, surfat lite och slappat mycket.

Gått i mysbyxor hela dagen. Det är underbart. Sen att solen har spridit sin glans över den här dagen med har ju inte gjort den sämre.

Har börjat på mitt personliga brev...det är svårt. Jag som bara sätter mig och skriver i vanliga fall blir helt låst. Har författat två rader hitintills. Jaja, det kommer väl, är ju ingen brådska.

Idag har det varit en sådan där dag som det har varit skönt att vara själv. Får se till kvällen hur det känns. Alltid värst på kvällarna på något märkligt sätt.

Det var vad min gamla far också sa då hans älskade fru hade gått bort. "Kvällarna är värst." Då kommer ensamhetskänslorna krypande. Det är då man vill ha någon att hålla handen och småprata med.

Men just nu känns det ändå uthärdligt att vara ensam. Och fortfarande skiner solen!

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela